ZnaÄaj kvaliteta posuÄ‘a je veliki
Pre samog poÄetka spremanja makrobiotiÄke hrane, bilo bi poželjno da postepeno promenite i sam pribor za kuvanje, koji će vam omogućiti da efikasnije i na prirodniji naÄin pripremate obroke. Pre svega trebalo bi izbegavati, lonce i ostali pribor od aluminijuma, jer se on veoma lako izgrebe, a brzo oksidiše , tako da tragovi ovog metala ostaju u hrani i ona postaje toksiÄna.
TakoÄ‘e, bez obzira na široku rasprostranjenost, i teflon isto tako spada u posuÄ‘a koja bi trebalo izbegavati.
Kad su u pitanju „metalni“ sudovi, najbolji za svakodnevnu upotrebu su teški lonci, šerpe i tiganji od livenog ili emajliranog gvožđa, jer se u njima toplota ravnomerno rasporeÄ‘uje i nije potrebno dodavati mnogo vode, a uz to se i lako Äiste. TakoÄ‘e i express lonac spada u veoma bitan deo pribora za spremanje.
Što se tiÄe elektriÄnih tiganja, njih bi svakako trebalo izbegavati, jer oni posebno narušavaju prirodnu energiju tj. životnu energiju hrane (ki, ći), stvarajući haotiÄne vibracije u njoj.
Za mešanje i pripremanje jela, bilo bi najbolje koristiti drvene kašike, jer neće dovesti do mogućnosti grebanja, a neće ni ostaviti ukus metala u hrani.
Za pripremu gomašia ili pirea od raznih namirnica, kao i preliva za salatu, trebalo bi koristiti suribaÄi, ili posudu za gnjeÄenje. A ako koristite mlinove, trudite se da izbegavate elektriÄne, bilo bi bolje koristiti Folijev ruÄni mlin, koji je takoÄ‘e koristan u pravljenju pirea.
Povrće, voće i salatu treba seći na drvenoj dasci, s' tim što bi pre svakog korišÄ‡enja trebalo oprati dasku vodom, da bi je i drvo upilo, jer time spreÄavamo da upije sokove iz povrća.
TakoÄ‘e dasku možete premazati i susamovim uljem, da bi usporili njeno sušenje. Bilo bi poželjno koristiti tepsije od keramike, jer svakako bolje zadržavaju toplotu od staklenih. Od ulja, koristite biljna, posebno ona termostabilna (susamovo, od semenki grožđa, kokosovo...).
PosuÄ‘e perite ekološkim sredstvima, onim koja su biorazgradiva.
Što se tiÄe Äuvanja raznih semenki, žitarica ,mahunarki, kao i sušenih namirnica, možete koristiti staklene bokalÄiće ili tegle, koji su inaÄe relativno jeftini, mada ih je ipak najbolje držati u drvenim ili keramiÄkim posudama, jer one omogućavaju bolje strujanje vazduha.
Naravno, ne morate odmah kupiti svo ovo posuÄ‘e, kupujte postepeno i u skladu sa vašim mogućnostima. Ali, ako vam se možda nešto i uÄini skupim, setite se da je kuhinja središte vašeg doma, kao i zdravlje vaše porodice.
Prijatno!
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Makarone od pirinÄa
Pored toga Å¡to su pogodni za one koji su alergiÄni na...
Kikiriki puter 200g
Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto voće, on ustva...
Kokos kocke
Bogato nadeveni kolaÄi sa prepoznatljivim, karakterist...
Dugozrni integralni pirinaÄ
Integralni pirinaÄ bi trebalo da zauzme znaÄajno mest...