ReÄnik najvažnijih makrobiotiÄkih pojmiva u ishrani
- Agar-agar: biljni želatin, koji se dobija od jedne vrste alge. Koristi se za pripremanje kantena i aspika.
- Amasake: zaslaÄ‘ivaÄ ili osvežavajući napitak, pripremljenod fermentisanog slatkog pirinÄa.
- Ame: prirodni zaslaÄ‘ivaÄ od žitarica, pripremljen od pirinÄa, jeÄma ili pšenice ili od kombinacije žitarica. ÄŒesto ga nazivaju pirinÄani med ili jin sirup.
- Asurica za suši: asurica napravljena od bambusovih traka, spojenih koncem. Koristi se za pripremanje sušija ili za pokrivanje Äinija.
- Azuki pasulj: mali tamnocrveni pasulj, koji se uvozi iz Japana, a gaji se i u SAD. NaroÄito je dobar za bubrege.
- BanÄa Äaj: sastoji se od peteljki i lišÄ‡a banÄa žbunova, starih najmanje tri godine. BanÄa žbun uspeva u Japanu. BanÄa Äaj pomaže boljem varenju i bogat je kalcijumom. Ne sadrži ni hemijske boje, ni kofein. BanÄa je odliÄan napitak za uzimanje posle veÄere.
- ÄŒiÄak: divlja, tvrda biljka, koja raste u gotovo svim krajevima sveta. Njen dugi, tamni koren je veoma cenjen u makrobiotiÄkoj kuhinji zbog svojih okrepljujućih odlika. Japanski naziv ove biljke je gobo.
- Dajkon: duga bela rotkva. Pored toga što predstavlja ukusan prilog jelu, dajkon ima tu specifiÄnu odliku da odstranjuje naslage masnoće i sluzi koje su se nagomilale u našem organizmu usled ranijeg unošenja životinjske hrane. Strugani dajkon pomaže u varenju uljastih namirnica.
- Gluten: lepljiva supstanca, koja preostaje posle mešanja mekinja i ispiranja radi odvajanja od brašna. Koristi se za pripremanje seitana i fua.
- Gomasio: dodatak jelima, koji se priprema od prženih mlevenih susamovih semenki i morske soli.
- Äumbir: jak, ljutkast koren zlatnožute boje, koji se koristi u kuvanju i u medicinske svrhe.
- HaÄo miso: sojina pasta, koja se priprema od soje i morske soli, a fermentira najmanje tri godine. Koristi se za pripremanje dodataka jelima, supa, zaÄinjavanje jela od povrća itd.
- Hidžiki: tamnomrka alga koja, sušena, postaje crna. Jaka je i žilava. Hidžiki je poreklom iz Japana, a raste i pored ameriÄke obale države Mejn.
- Hokaido bundeva: obla tamnozelena ili narandžasta tikva, koja je vrlo slatka. Bere se poÄetkom jeseni. Poreklom je iz Nove Engleske, a preneta u Japan, gde je dobila ime po ostrvu Hokaidu.
- Jano: kafa od žitarica, koja se priprema od pet razliÄitih vrsta žitarica i mahunarki, isprženih i samlevenih u fini prah.
- Juba: sušeno sojino mleko.
- Kanten: želatinski desert, koji se pravi od voća i agar-agara.
- Kaju: žitarice koje se dugo kuvaju u otprilike pet puta većoj koliÄini vode. Kaju je gotov kad potpuno omekša i postane nalik na krem.
- Kinpira: jelo od pirjanog ÄiÄka ili ÄiÄka i šargarepe, koje se zaÄinjava tamarijem.
- Kodži: žitarice u koje je ubrizgan isti tip bakterija koji se koristi za pripremanje takvih fermentiranih namirnica i napitaka kao što su miso, tamari, amazake i sake.
- Kombu: široka, debela, tamnozelena alga, koja raste u dubokoj okeanskoj vodi. Koristi se za pripremanje supa, a takoÄ‘e se kuva zajedno sa povrćem i Äorbama i koristi za pripremanje dodataka jelima, desertima itd.
- Kombu daši: bistra supa, pripremljena od kombua i vode.
- Kome miso: pirinÄani miso. ObiÄni miso od belog pirinÄa, koji se priprema od belog pirinÄa, soje i morske soli.
- KukiÄa: starije peteljke i lišÄ‡e banÄa žbuna, koji raste u Japanu.
- Kuzu: beli skrob, koji se proizvodi od korena divlje biljke kuzu, U SAD se ova biljka naziva kudzu. Koristi se za pripremanje supa, sosova, umaka i deserta i u medicinske svrhe.
- Lotosov koren: koren vrste vodenog ljiljana, koji ima mrku koru, dok mu je unutrašnjost beliÄasta i podeljena na komore. NaroÄito je dobar za disajne organe.
- MoÄi: kolaÄi ili knedle od pirinÄa, a pripremaju se od kuvanog, pasiranog slatkog pirinÄa.
- Morska so: so dobijena iz okeana, za razliku od kamene soli. Suši se na suncu, ili u peći za sušenje. Bogata mineralima u tragovima, a ne sadrži hemijske dodatke, šećer, ni jod.
- Mu Äaj: Äaj koji se priprema od 16 razliÄitih vrsta trava. Veoma je jang i ima lekovitu vrednost.
- MugiÄa: Äaj pripremljen od prženog, neljuštenog jeÄma i vode.
- Mugi miso: pasta od soje, koja se priprema od jeÄma, soje, morske soli i vode.
- Nato: soja koja je skuvana i pomešana sa blagotvornim enzimima, pa ostavljena da fermentiše 24 sata na odreÄ‘enoj temperaturi.
- Nato miso: dodatak jelu miso, koji je sliÄan natou. Priprema se od soje, žitarica, Ä‘umbira i kombua, a fermentiše sasvim kratko vreme.
- Nigari: tvrda kristalizovana so, koja se dobija topljenjem ovlažene morske soli. Koristi se prilikom pripremanja tofua.
- Nori: tanki listovi sušene alge. Sušeni listovi su crne ili tamnopurpurne boje. Prže se nad plamenom dok ne pozelene. Koriste se za garniranje, obmotavaju oko pirinÄanih kuglica, upotrebljavaju za pripremanje sušija, mogu se kuvati i sa tamarijem i koriste se kao dodatak jelu.
- Okara: gruba sojina pulpa, koja preostane posle pripremanja tofua. Kuva se sa povrćem.
- Sašimi: sirova riba, iseÄena na veoma tanke kriške.
- Seitan: pšeniÄni gluten kuvan u vodi sa tamarijem i kombuom.
- Soba: rezanci koji se pripremaju od heljdinog brašna ili od kombinacije heljdinog sa brašnom od integralne pšenice ili džinendžoa.
- Sukijaki: jelo tipa „lonca“, koje se priprema u velikom tuÄanom tiganju, a sastoji se od raznih vrsta povrća, rezanaca, algi, seitana, tofua, ribe itd.
- SuribaÄi: posebna posuda sa žlebovima, napravljena od glazirane keramike. Koristi se sa tuÄkom (koji se naziva surikodži), a služi za drobljenje i pasiranje namirnica.
- Suši: pirinaÄ valjan sa povrćem, ribom ili turšijom, obmotan listom norija i iseÄen na kolutove.
- Šiitake: lekovita sušena peÄurka.
- Tamari: naziv gušÄ‡eg sosa od soje, pripremljenog na tradicionalan, prirodni naÄin, koji se razlikuje od industrijski pripremljenog sosa od soje sa dodatkom hemikalija, šećera itd. Za razliku od šoju sosa, koji se preporuÄuje kad je toplo, tamari se preporuÄuje kad je hladnije, jer je više jang.
- Teka: dodatak jelima Äiji su sastojci haÄo miso, susamovo ulje, ÄiÄak, lotosov koren, šargarepa i Ä‘imbirov koren. Priprema se pirjanjem na niskom plamenu nekoliko sati.
- Tempeh: jelo koje se priprema od soje, sirćeta, vode i posebnih bakterija, a koje fermentiše nekoliko sati. U Indoneziji i Šri Lanki je uobiÄajeno jelo. Može se naći u prodavnicama zdrav(ij)e hrane, kao (polu)gotov proizvod.
- Tempura: kriške povrća, ribe ili pogaÄice od žitarica, povrća, ribe, tofua itd, koje se uvaljaju u testo i prže na ulju u dubokom sudu dok ne porumene.
- Tofu: pogaÄa ili sir pripremljena od soje, nigarija i vode.
- Umeboši: slana šljiva iz turšije.
- Vakame: duga, tanka zelena alga, koja se koristi za pripremanje supa, salata, jela od povrća itd.
Tagovano: reÄnik pojmova,
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Makarone od pirinÄa
Pored toga Å¡to su pogodni za one koji su alergiÄni na...
Puter indijskog oraha 200g
Sastav: 100% indijski orah...
Tofu sa mirođijom
Sojin sir pripremljen sa originalnim zguÅ¡njivaÄem nig...